Znamke prenosnih računalnikov

Različne znamke prenosnih računalnikov

Na sodobnem trgu je prava poplava prenosnih računalnikov, tako da je včasih kar težko izbrati pravega. Dodatno zmedo predstavlja pestra zbirka različnih znamk oziroma proizvajalcev, ki pogosto nudijo zelo podobne izdelke, a se ponudbe vseeno razlikujejo v ceni ali drugih lastnostih. Pravzaprav lahko naletimo celo na prenosnike s povsem enako konfiguracijo, torej z enakimi vgrajenimi komponentami, a pod znamko različnih proizvajalcev. Nič čudnega torej, da znamke pogosto povzročajo pravo zmedo. Kaj se skriva za oznako posameznega proizvajalca? Ali je sploh vredno upoštevati razlike?

Razlike med proizvajalci – znamkami prenosnikov

Računalnikov navadno ne sodimo po znamkah, temveč po vgrajenih komponentah. Vseeno pa je treba nekaj pozornosti posvetiti tudi posameznim proizvajalcem, saj se lahko hitro zgodi, da naletite na različne ponudbe za praktično enak izdelek. Najbolj opazna značilnost različnih znamk je že vizualna podoba prenosnika, saj proizvajalci navadno sami odločajo o dizajnu ohišja, čeprav komponente v notranjosti niso njihove izdelave. Pri tem se lahko izkaže tudi razlika v kakovosti izdelave, torej v vzdržljivosti ohišja, seveda pa izstopajo izdelki z elegantno vizualno podobo, posebej priljubljeni so na primer tanki kompaktni prenosniki. Tu imajo proizvajalci veliko svobode in lahko prilagodijo svoje izdelke.
Razlike med proizvajalci so navadnemu kupcu verjetno opazne tudi pri ceni, saj se izdelki pod različnimi znamkami prodajajo z različnimi cenami. Ne samo, da to upravičujejo razlike v ohišju, ponudbe imajo še druge razlike. Priznani proizvajalci (dražje ponudbe) nudijo daljše garancijske roke in ugodnejše pogoje vračila izdelka, pa tudi servis je za izdelke večjih proizvajalcev navadno lažje najti. Cenejše ponudbe se lahko izkažejo za slabo izbiro takrat, ko je treba računalnik zaradi okvare poslati proizvajalcu v tujino, ker v bližini nimajo pooblaščenih servisov.
Če se zavedate razlik in poznate svoje želje in potrebe, ste lahko pri izbiri bolj svobodni in najdete boljšo ponudbo pri cenejših znamkah. Seveda pa je smiselno zaupati priznanim proizvajalcem prenosnikov in izbrati njihove izdelke kljub nekoliko višji ceni. Najbolj varna izbira so proizvajalci, ki trenutno zavzemajo največji tržni delež:
Znamke prenosnih računalnikovHP
• Lenovo
• Dell
• Apple
• Asus
• Acer
• Toshiba