Zaslon prenosnika

Okno v digitalni svet vašega prenosnika

Katera je najbolj opazna komponenta vašega prenosnega računalnika? To je prav gotovo zaslon, saj ta zavzema večino površine spodnjega dela pokrova ohišja. Prav zato je še kako pomembno, da pri nakupu prenosnika izberete izdelek z dobrim zaslonom, kar pa je včasih vse prej kot lahka naloga. Na voljo so namreč najrazličnejši modeli z velikimi in majhnimi zasloni, z bleščečimi, nebleščečimi, občutljivimi na dotik in še kaj. Kaj torej izbrati?

Kako pomembna je velikost zaslona?

Zaslon prenosnikaPri običajnih prenosnikih prevladujeta dve velikosti zaslonov – po diagonali ti merijo 15,6 ali 17,3 palca. Vedno bolj priljubljeni pa postajajo tudi manjši prenosniki, takšni z diagonalo 13,3 palca ali manj. Sama velikost lahko ključno vpliva na uporabniško izkušnjo, a le toliko, kolikor posameznik preferira večjo ali manjšo fizično površino zaslona. Sodobni zasloni namreč izgubljene centimetre fizične velikosti zlahka nadomestijo z višjo ločljivostjo, kar pomeni, da ne izgubite dejanske delovne površine na zaslonu. Vseeno pa velik zaslon prinaša prednosti, kot tudi slabosti. Večji zaslon pomeni boljšo vidljivost, za mnoge uporabnike torej lažjo uporabo in boljšo učinkovitost, medtem ko velikost prispeva tudi k teži in posledično omejuje mobilnost. Pri slednji se bolje obnesejo manjši prenosniki, ki so zelo lahki in kompaktni, primerni predvsem za tiste, ki se dobro znajdejo tudi pri upravljanju z bolj drobnim uporabniškim vmesnikom.

Vsemogočna ločljivost

Bolj kot fizična velikost zaslona se poudarja ločljivost, ki pravzaprav odloča o tem, koliko prostora bo računalnik na zaslonu lahko prikazal. Sodobni zasloni lahko tudi na manjši površini prikažejo veliko število slikovnih pik, kar pomeni veliko delovno površino in ostro sliko. V vsakem primeru pa je pametno izbrati čim višjo ločljivost, čeprav ta pogosto pomeni tudi višjo ceno. Če ne kupujete ravno v najnižjem cenovnem razredu, je smiselna izbira zaslon s FullHD ločljivostjo 1920 x 1080, ali pa vsaj HD+ s 1600 x 900 slikovnimi pikami.

Bleščeči zaslon ali ne?

Bleščeči zaslon načeloma prinaša nekoliko intenzivnejše barve in boljši kontrast, a odbija svetlobo in se tako slabo obnese pri neugodni osvetlitvi. Zato so bolj zaželeni nebleščeči zasloni, ki običajnega uporabnika ne prikrajšajo za čudovito sliko, hkrati pa se veliko bolje obnesejo v raznolikih svetlobnih pogojih.