Kompaktni prenosniki

Različne vrste kompaktnih prenosnikov

Prenosni računalniki se delijo na več kategorij, ki navadno niso točno določene, niti ločene. Rezultat je zmeda na trgu prenosnikov, ki se oglašujejo pod različnimi nazivi, kar je lahko velika nevšečnost za neizkušenega kupca. Zato se je smiselno poučiti o različnih delitvah ponudbe prenosnih računalnikov. Ti se delijo predvsem po velikosti, s tem da je opazen poudarek na kategorijah kompaktnih prenosnikov. Pri teh napravah namreč najdemo kar nekaj skupin.

Netbook

Netbook Dell InspironNetbook je oznaka za cenovno ugodne kompaktne in lahke prenosnike, ki so namenjeni predvsem brskanju po spletu, na kar nakazuje že njihov naziv. Netbooki so navadno zelo lahki, tehtajo manj kot 1 kg, to pa dosegajo predvsem na račun velikosti, saj imajo pogosto zaslone z diagonalo, manjšo od 10 palcev. Ker imajo Netbooki omejeno zmogljivost in varčne komponente, pa tudi zaradi zmogljivih baterij, so odlični za dolgotrajno avtonomno uporabo.

Ultrabook

Ultrabook prenosnikUltrabooki obsegajo segment prenosnikov, ki cilja na ljubitelje lahkih in prenosnih naprav, so pa ti prenosniki lahko vseeno tudi precej veliki. Morajo pa biti tanki in lahki, poleg tega pa opremljeni z dobro baterijo. Za razliko od Netbookov so ti računalniki navadno bolj zmogljivi, predvsem pa imajo večje zaslone. Ultrabook je kategorija, ki ima dejansko določene karakteristike, saj gre za določeno komercialno oznako.

Hibridne 2v1 naprave

Asus Transformerbook2v1 so naprave, ki kombinirajo funkcionalnosti prenosnikov in tablic. Hibridni prenosniki so postali priljubljeni predvsem v zadnjih letih, ko se je razširila splošna uporabnost na dotik občutljivih zaslonov in tem prilagojenih operacijskih sistemov. Tudi hibridni prenosniki so navadno precej majhni in lahki, odlikuje pa jih odstranljiv zaslon, ki lahko funkcionira kot samostojen tablični računalnik. Po zmogljivosti se 2v1 naprave navadno ne morejo kosati z običajnimi prenosniki ali z Ultrabooki, so pa v tem pogledu večinoma boljši od tablic, v primerjavi s katerimi imajo tudi druge prednosti.