Multimedijski prenosniki

Multimedijski prenosnik za vsakdanjo rabo

Računalniki nam lajšajo življenje na praktično vsakem koraku, zato ni čudno, da nam je na voljo pestra ponudba različnih modelov, ki ustrezajo različnim željam in potrebam. Privlačen segment ponudbe predstavljajo tako imenovani multimedijski prenosniki, ki ciljajo na zabave željne uporabnike. Da bo izkušnja pri uporabi takšnega računalnika kar najboljša, pa je seveda treba pametno izbrati.

Multimedijski prenosnikPrednosti multimedijskih prenosnikov

Multimedijski prenosniki so prilagojeni za vsakdanjo rabo, kar pomeni, da se bodo dobro obnesli v različnih vlogah, seveda pa se bodo posebej izkazali pri predvajanju multimedijskih vsebin. Torej od takšnega računalnika pričakujemo velik in pregleden zaslon, dober zvočni sistem, zmogljivo konfiguracijo in tudi možnost uporabe zunanjih naprav.

Zaslon

Multimedijski prenosniki so navadno opremljeni z velikim zaslonom z dobro ločljivostjo. V praksi to pomeni kombinacijo 17,3-palčne diagonale zaslona in polne HD ločljivosti, pogosti pa so tudi prenosniki s 15,6-palčno diagonalo in HD+ ločljivostjo (1600 x 900), predvsem v nižjem cenovnem razredu. Oboje se pri osnovni rabi odlično obnese, s polno HD ločljivostjo pa bodo seveda zadovoljni tudi zahtevnejši uporabniki.

Zmogljivost

Multimedijski prenosnik LenovoMultimedijski prenosniki navadno ne prinašajo pretirane zmogljivosti, saj niso namenjeni opravljanju zahtevnih nalog. Vgrajena konfiguracija seveda zadostuje za brezhibno delovanje sistema pri vsakodnevnih opravilih, na primer pri predvajanju multimedijskih vsebin, brskanju po spletu, uporabi pisarniških programov … Tako so multimedijski prenosniki primerni za širok spekter osnovnih uporabnikov. Seveda pa je možno dobiti tudi zmogljivejše multimedijske prenosnike, pri katerih boste lahko koristili dodatno zmogljivost ločene grafične kartice in druge prednosti naprednejše strojne opreme.

Dodatna oprema

Med komponentami, ki se ne skrivajo v notranjosti ohišja, smo že omenili zaslon, ne smemo pa pozabiti še na zvočni sistem, ki lahko bistveno pripomore k prijetni uporabniški izkušnji pri gledanju filmov, poslušanju glasbe in predvajanju podobnih vsebin. Najpogosteje so multimedijski prenosniki opremljeni s stereo zvočnim sistemom z dvema zvočnikoma. Poleg tega pa gre nekaj pozornosti nameniti še priključkom, ki omogočajo dodatno funkcionalnost – VGA in HDMI izhoda na primer omogoča enostavno povezovanje z monitorji in televizorji ter s projektorji, kar je dobrodošla lastnost pri tovrstnem prenosniku.